Schietsport

De schietsport heeft een aantal belangrijke voordelen boven andere sporten. Een goed resultaat hangt namelijk vooral af van beheersing, discipline en concentratie. Leeftijd, kracht of grootte hebben hier nauwelijks invloed op. Voortdurende concentratie bij elk aspect van een schiethandeling en de bereidheid om te trainen en leren vormen de voorwaarde voor succes. De schietsport is ook geschikt voor mensen met een fysieke handicap.

Leefwijze en conditie

Voor het concentratievermogen is een gezonde leefwijze en goede lichamelijke conditie van belang. Concentratie en een goede lichamelijke conditie is in belangrijke mate bepalend voor het lossen van precisieschoten.

Leeftijd

Bij de schietsport zijn de kansen eerlijker verdeeld dan bij veel andere sporten. Zo kunnen jonge sporters net zo goed kampioen worden als sporters op oudere leeftijd. Wat dat betreft kent de schietsport wel een ondergrens maar geen bovengrens.

Sociale aspect

Bij de Contact Oud Mariniers Schietvereniging Rotterdam (COMSV) speelt de sociale controle een belangrijke rol. Hetgeen betekent dat de leden op elkaar letten en corrigeren indien de veiligheid dit vereist. Daarnaast wordt in de sociƫteit gezellig met andere schutters gepraat over het schieten, de wapens en alles wat bij de schietsport komt kijken, maar ook doorsnee maatschappelijke zaken worden besproken en al dan niet met humor gerelativeerd.